05 mai 2015
mai 5, 2015

Alcooldependenta

Este aproape o moda sa vorbim sau sa scriem despre droguri!

E aproape o moda, oripilati, sa-i condamnam pe toxicomani fara sa stim cu adevarat ce se intampla in mintea lor!

Pentru tineri e aproape o moda sa incerce drogul sub numeroasele sale forme – fie ca este vorba despre ,, iarba”, fie ca este vorba de heroina sau alcool . Din pacate teribilismul varstei, curiozitatea pentru nou, paveaza calea cunoasterii si o deturneaza spre moartea alba. Amploarea sociala a consumului de droguri a mai potolit ,,entuziasmul,, si cunoasterea ,,raului” a temperat oarecum consumul de droguri halucinogene .

Deseori alcoolul este uitat ca fiind membru al ,,familiei” ,fiindca nu ucide pe loc,ci intoxica incet fiecare celula, nu provoaca imediat deliruri dar fura incet si machiavelic mintile alunecand in umbrele psihicului ,fara iesire. Cu atat mai sever cu cat consumul incepe la varste fragede si in grup!

Motivatie ? Efecte ? Poate ca astfel s-a nascut Psihiatria ! Sa intelegem aceste fenomene, sa incercam sa le rezolvam printr-o armonioasa combinatie a stiintelor pe de o parte si interventia sociala pe de alta parte.

M-am oprit asupra alcoolismului dintr-o nevoie de intelegere de tip feet-back a acestui fenomen. A alcoolicului pentru care, intelegerea acestui fenomen reprezinta o problema de autocunoastere (cu o solutie paradoxala, fiindca posibila rezolvare vine prin explorarea eu-lui intunecat ) dar si a terapeutului care incearca recuperarea . Devine astfel spectacular si incitant sa descoperi lumina sub umbrele mintii.

Exista un moment cheie in destinul unui alcoolic – un moment in care cu intelegere, intelepciune si instrumente sociale poate fi salvat .Dincolo de acest moment critic, cind motivatia vietii este pierduta, toleranta familei spre zero si interventia mecanismelor sociale nula – societatea si-a pierdut un membru si ea insasi mai moare putin! Este aproape o datorie a noastra, a celor implicati, sa gasim acele momente si sa le exploatam .

Dr. Mihaela Chelariu

– Vezi studiu de caz –